EstRus
Elava õlu kasulikkusest

Elav Õlu

Üks õlu on parem kui üldse ilma õlleta.
Kaks õlut on parem kui üks.
Aga neli õlut pole üldsegi parem kui kaks!
Professor Pendl, sakslane
Mis on „elav õlu"?

Kõik teavad, et tõeline õlu on elav jook, sest selle põhialuse moodustavad pärmiseened, kes annavadki õllele selle kordumatu maitse. Kuid lühikese aja jooksul võivad needsamad pärmiseened selle suurepärase maitse taas hävitada. Seetõttu, püüdes õlle säilivusaega pikendada, töötlevad suured tööstused seda erimeetoditega: pastöriseerivad, filtreerivad kahe- või kolmekordselt, karboniseerivad ja lisavad õllele mitmesuguseid stabilisaatoreid, antioksüdante ja säilitusaineid. See kõik teeb õlle küll stabiilseks, kuid muudab nii selle maitset kui koostist.

 

Pastöriseerimine tähendab valmis ja taarasse villitud õlle lühiajalist (3-20 minutit kestvat) kuumutamist temperatuurini 60-80°C, et selles leiduvad mikroorganismid hävitada või nende paljunemisvõime maha suruda. Pastöriseerimine pikendab tunduvalt õlle säilivusaega, kuid mõjutab märgatavalt ka selle maitset. Ja mida kõrgema temperatuuriga pastöriseeritakse, seda halvemaks maitse muutub. Pastöriseerimata õlu säilib ühe kuu, mis on tööstusliku tootmise jaoks liiga lühike aeg.

 

Tööstuslikes tingimustes filtreeritakse õlut kaks korda. Esimene etapp, nimelt diatomiidiga filtreerimine toimub spetsiaalse filterpulbri abil. Teises etapis ehk steriilsel filtreerimisel kasutatakse steriliseerivat filterkartongi, mis eemaldab õllest teatud piirist suuremad osakesed ja jätab õlle steriilseks. Igasugustest kavalatest võtetest hoolimata eemaldab filtreerimine koos pärmiseentega ka enamiku õlles leiduvatest mikroelementidest. Seetõttu muutub õlu maitsetuks ja kaotab oma algse ereda maigu.

 

Samavõrd kui pastöriseerimata õlu on maitsvam kui pastöriseeritud, on ka filtreerimata õlu maitsvam kui filtreeritud! Pärast filtreerimist (mida tehakse jällegi võimalikult pika säilivusaja saavutamiseks) muutub õlu läbipaistvaks ja selgeks, kuid kaotab olulise osa oma maitsest ja kasulikkusest, kuna filtreerimise eesmärgiks on eemaldada õllest elavad pärmiseened, mis aga tegelikult õlle „elavaks" teevadki.

 

Nii jõudsimegi vastuseni, mis on „elav õlu": see on õlu, mida ei ole eelkirjeldatud viisidel ega ühelgi muul viisil töödeldud. Selles on säilinud kõik kasulikud omadused ja originaalne värske maitse.

 

Viimasel ajal on elav õlu muutunud enam-vähem kättesaadavaks - paljudes linnades on õllerestoranid, mis pruulivad omaenda värsket õlut. Aga eranditult kõigil restoranidel on üks spetsiifiline puudus : need jäävad siiski restoranideks. Sinna on vaja kohale minna, seal on vaja istuda ja selle eest on vaja maksta :)

 

Seetõttu, kui Teile meeldib mõte järgmise kümne-viieteistkümne aasta jooksul iga päev ilma kiirustamata ja kodust lahkumata paar kolm kruusi maitsvat elavat õlut juua, siis pange püsti pruulimisseadmed ja tehke ise õlut!

 

Pärm:
Seega me teame nüüd, et pastöriseerimise eesmärgiks on surmata universumi kõige kasulikumad olendid - pärmiseened! See aga on otsene kahju tekitamine meie tervisele, kuna nendes sõbralikes olendites peitub 90% õlle kasulikkusest! Loobugem pastöriseerimisest!

 

Milles siis seisneb pärmiseente kasulikkus? Miks neid peetakse niihästi füsioloogiliselt väärtuslikeks kui lausa tervislikeks?

 

Esiteks sisaldavad „elavas" heledamaks muutmata (s.t. filtreerimata) õlles leiduvad pärmiseened suurel hulgal kergesti omastatavaid valke, nende hulgas viite peamist aminohapet: arginiini, histidiini, lüsiini, trüptofaani ja türosiini.

 

Teiseks leidub pärmiseentes rikkalikult mineraalaineid ja mikroelemente: fosforit, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vaske, tsinki ja muid.

 

Kolmandaks on neis palju süsivesikuid, rasvu ja muid väärtuslikke aineid, samuti vitamiine, sealhulgas В1 (tiamiin), В2 (riboflaviin), В3 (pantoteenhape), В6 (püridoksiin), РР (nikotiinhape), foolhape, Н (biotiin), inosiit, Е (tokoferool) and provitamiin F (ergosteriin).

 

Just pärmiseente suure vitamiinisisalduse tõttu parandab „elava" õlle tarbimine ainevahetust ja enesetunnet. Ainevahetuse häirete puhul aga, näiteks furunkuloosi korral võib elav õlu tõeliseks ravimiks olla. Ja see pole veel kõik.

 

Teatame täie vastutustundega: kuigi pärmiseened on tohutult kasulikud, ei piirdu õlle kasulikkus kaugeltki vaid nendega!

 

Elavas õlles on suurtes kogustes Ca, Mg, P, K, Na, Zn, Fe, Cu ioone ning selles leiduvatel mikroelementidel ja mineraalsooladel on oluline osa meie organismi toimimises.
Õllevirre sisaldabki terades leiduvast tärklisest saadud kergesti omastatavaid suhkruid, peamiselt maltoosi, glükoosi ja fruktoosi. Sõltuvalt õllesordist ja fermenteerimise meetodist võib valmistoodang neid suhkruid erineval hulgal sisaldada.

 

Mis tahes toiduaine kõige väärtuslikumaks osaks on valgud (eriti madalmolekulaarsed) ja aminohapped. Odralinnaste ekstrakti kogumahust on madalmolekulaarseid valke 50%. Samuti sisaldab see viieteistkümnest teadaolevast vabast aminohappest kaheksat: glutamiinhapet, alaniini, valiini, leutsiini, isoleutsiini, fenüülalaniini, histidiini ja türosiini.

Toiduainete väärtuslikkust hinnatakse mitte ainult nende kalorisisalduse järgi, vaid arvesse võetakse ka bioloogiliselt aktiivsete ainete, sealhulgas vitamiinide sisaldust. Mõningaid neist sisaldab odralinnaste ekstrakt väga suurel hulgal.


Elav ÕluÕlu toidab

 

Õlu on väga toitev. Õlu ei sisalda rasvu (mis dietoloogidele väga meeldib), aga tänu selles leiduvatele suhkrutele võib seda tõeliseks energiaallikaks nimetada.

Sordist sõltuvalt on 100 g õlle kalorsus 180-335 kJ (44-80 kcal). See on lähedane piimale, mille 100 g kalorsus on 285 kJ (68 kcal). Samuti on õlle energiarikastel koostisainetel väga hea omastatavus - kuni 95%!

 

Mõnedes riikides, näiteks Saksamaal soovitavad arstid sportlastel pärast pikemaajalist koormust madala alkoholisisaldusega õlut juua, kuna see taastab organismi energiavarud koheselt.

 

Õlu kustutab janu

 

Üldiselt poleks vaja janu kustutamise kohta üldse midagi kirjutada - kõik teavad niigi, et kui on janu, siis õllest paremat välja ei mõtle :)

 

Aga kui me juba alustasime, siis toome igaks juhuks ikkagi paar fakti ära.

 

1. Erinevalt üldlevinud arusaamast, et janu tähendab organismi vajadust oma veesisaldust taastada, tähendab see tegelikult vajadust taastada mineraalsoolade taset. Soolade sisalduse poolest aga on õlu muidugi kõigi jookide hulgas maailmas esikohal!

 

2. Kui võrrelda õlut teiste alkoholi sisaldavate jookidega, siis on õlle eeliseks suur veesisaldus -ligikaudu 92%. Just seetõttu kustutab õlu ka suurepäraselt janu, mitte ei too kaasa organismi veekaotust, mis alkoholi tarbimise tagajärjel tavaliselt tekib.

 

Õlu ravib!

 

Kas teadsite, et mõningatel juhtudel on õllepärmi sissevõtmisel suurem ravitoime kui medikamentidel? See tuleneb asjaolust, et tõeline elav õlu on looduslik toode, millel ei ole kõrvaltoimeid. Õllepruulimise Instituudi spetsialistid, kes uurisid õlle toimet inimese tervisele, liigitavad õlle inimese normaalseks elutegevuseks HÄDAVAJALIKE toiduainete hulka!

 

Vaadake ise: kaalium, mida õllevirre sisaldab, on vajalik südamelihase ja närvisüsteemi korralikuks toimimiseks, fosfor on vajalik luude moodustumiseks ja taastumiseks, aga ka vereloomeks ja närvirakkude toimimiseks, kaltsiumi on nii vere kui luude koostises, raud ja vask aga on vajalikud uute vererakkude tekkeks. Kaltsium ja naatrium mõjutavad ka organismis vee omastamist. Magneesium stimuleerib sapieritust. Tsink mängib olulist rolli hingamises ja soodustab rasvade lõhustumist.

 

Uusimad uuringud on näidanud:

 

- mõõdukas õlletarbimine mõjub hästi vere hüübimisele ja arteriaalsele vererõhule,

 

- mõõdukas õlletarbimine mõjub hästi kolesteriini kaitsetoimele (seejuures väheneb ateroskleroosi tekitava kolesteriini sisaldus veres, nii et õlle tarbimine vähendab müokardi infarkti ohtu),

 

- mõõdukas õlletarbimine aitab veresuhkru taset langetada, mis toob kaasa insuliini taseme tõusu ja parema reaktsiooni insuliinile.

 

Õlu on suurepärane looduslik diureetik. Pärast õlle tarbimist viiakse organismist rohkem keedusoola välja, kaaliumi ja magneesiumi väljaviimine aga aeglustub.

Elav Õlu

Õlu sisaldab muidugi alkoholi, aga seda on seal suhteliselt vähe, pealegi on õlu ainus alkohoolne jook, mis sisaldab humalaviha, mis aktiveerib maomahla eritumist ja surub maha alkoholi ebasoovitava toime. Lisaks on kaasaegsed teadusuuringud näidanud, et mõistlikes kogustes alkohol leevendab reaalselt stressi, parandab vereringet, aitab vähendada rasvade ladestumist ning langetab südame ja veresoonkonna haiguste riski.