EstRus
Elav Õlu

Elav ÕluÕlu on jook, mida inimkond on tundnud juba palju aastatuhandeid. Ajaloolised allikad märgivad, et juba vana-egiptlased ja sumerid nautisid vahutavat alkohoolset jooki.

 

Loomulikult on õlle valmistamise tehnoloogia möödunud sajandite ja aastatuhandete jooksul tublisti muutunud, kahjuks aga mitte alati paremuse poole. Viimastel aastatel on populaarsete õllesortide tootjad hakanud ärilistel kaalutlustel otsima aina uusi ja uusi viise nende villitava joogi säilivusaja maksimaalseks pikendamiseks. Selleks kasutatakse filtreerimist, keemilist ja termilist töötlemist. Selle tulemusena õlle säilivusaeg küll pikeneb, kuid jook kaotab oma esialgsed maitseomadused ja muutub tervisele väga kahjulikuks. Kui möödunud sajandite õllepruulijatele näidataks kaasaegset filtreeritud, pastöriseeritud ning säilitusaineid ja muid lisandeid täis topitud õlut, siis ei tunneks nad seda lihtsalt ära.

 

Elava õlu eripärad

Elavat õlut valmistatakse traditsioonilise tehnoloogia järgi, mis oma olemuselt ei erine kuigivõrd endisaegsest meetodist. Selle õlle tootmises ei kasutata säilitusaineid, stabilisaatoreid ega muid kahtlasi keemilisi lisandeid.

Samuti ei toimu selle õlle valmistamisel filtreerimist ega termilist töötlemist, see aga tähendab, et valmis jook erineb kardinaalselt tänapäeva inimesele tuttavast purgi- või pudeliõllest. Olles kordki proovinud elavat õlut, jääb selle maitse Teile alatiseks meelde ja Te ei vaheta seda enam millegi vastu.

 

Kuid elavat õlu saab tavalisest eristada ka muul moel peale maitsmise.

Sellisele õllele on iseloomulik äärmiselt lühike säilivusaeg. Just selle aja pikendamiseks läbibki tavaline õlu nii keeruka ja mitmeastmelise töötluse. Ilma selleta ei saaks õlle säilivusaeg ületada ühte kuud. Praktikas on isegi kuu aega väga pikk periood. Ideaalis peaks elavat õlut jooma kohe pärast selle pruulimist. Optimaalne aeg on siiski umbes kolm-neli päeva. Nii et kui näete õlut, mille säilivusajaks on märgitud rohkem kui üks kuu, siis võite kindel olla, et midagi elavat selles ei ole.

 

Elavat õlut on üsna lihtne ka välimuse järgi ära tunda. Kuna elav õlu on filtreerimata, siis on selle värvus küllastunud ja erk, vaht on tihe ja püsib pea viis kuni seitse minutit ning ei kao esimese õhuliikumise peale, klaasi valatuna aga näeb selline õlu välja nii, nagu oleks klaas veidi higine.

 

Kindlasti ei tohiks tõelist elavat õlut segi ajada nisuõllega, mida samuti vahel filtreerimata õlleks nimetatakse. Erinevalt nisuõllest ei ole tõelisel elaval õllel hästinähtavat hägust sadet.